Excursió a l’Obac: Vacarisses

Una agradable excursó en familia molt fàcil de fer i amb grans vistes

Tiempo medio de la actividad2.30 h
Franja de tiempo ocupadoMedio día
Tiempo aproximado desde Barcelona49 min
Ideal para: niños, adultos, historia medieval, excursiones con perro, amantes de la naturaleza

És cap de setmana i et planteges una excursió fàcil i propera a Barcelona o rodalies, apte per a nens o per gossos? Doncs avui et portem una proposta amb una bona relació esforç-recompensa. No destacarà com a una visita memorable, però és bonica i té racons únics.

La excursió ens endinsarà al món dels Obacs, unes antigues cases/fortaleses que reben aquest nom per la família Ubach, qui gestionava aquestes terres . I també veurem alguna d’aquestes cases! Però la major part de la excursió serà un camí fàcil pel bosc del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, en aquest cas dins del terme municipal de Vacarisses. Veurem bosc, natura i Montserrat, en unes grans vistes que segur que us agradaran.

Com arribar i on aparcar

L’accés al lloc i aparcament és molt fàcil. Haurem de mourens  en cotxe privat per la carretera B-122 (km 9.8) que va de Terrassa a Castellvell i el Vilar. Quan ens desviem accedirem a un territori on trobarem una porta oberta, que podem traspassar i seguir per la pista de  terra (de molt fàcil accés, no heu de patir pels cotxes).

Simplement seguim la pista i arribarem al parking, el qual es troba senyalitzat amb places marcades al terra. Fora d’aquestes places no podem aparcar o tenim risc de multa. L’estacionament disposa de 55 places i és gratuit. Si s’omplen, podem aparcar per la carretera, on també trobarem alguns llocs habilitats.

Com és l’excursió

L’excursió s’inicia al mateix parking. Un corriol marcat amb el corresponent cartell ens indicarà per on anar. El camí es dividirà entre  la Casa Nova de l’Obac i el restaurant La Pastora. Si volem fer la excursió hem d’escollir aquest segon, però també podem visitar la casa i seguir amb l’excursió.  Actualment la Casa Nova pertany a la Diputació de Barcelona i s’hi fan activitats formatives.

Ben aviat ens trobarem el Restaurant La Pastora, un bon lloc on esmorzar, menjar quelcom o prendre’t un cafè després de l’excursió, que és el que vam fer nosaltres a la seva terrassa. Si vas fora, pots anar amb gos.

Però anem a caminar i escollirem el camí que ens queda a l’esquerra. És un camí ample, amb baranes (vigileu si aneu amb molt petits perquè poden caure-hi), fàcil i molt agradable. Podeu fer-ho amb cotxet de nadons fins i tot. Podeu arribar fins a  l’Obac Vell, potser el lloc més encisador de la visita ,a uns 600 metres des del Restaurant.

Però  volem caminar més. Si passem per sota l’arcada de l’Obac veurem el camí que segueix. Tot i que ara ja és més estret i aquí ja no hi pot anar un cotxe de nadons, és bastant fàcil. Davant de cada bifurcació trobareu un cartell que indica el camí correcte… excepte en algun punt, on heu d’agafar el camí més ample i gran de els dues opcions.

Per aquesta via trobarem noves atraccions, com un antic pou de glaç i una plaça carbonera. En el mateix espai gairebé van coincidir aquesta nevera medieval, on es produïa gel durant l’hivern amb l’aigua de pluja de la tardor, i un espai on es feia carbó a través de fusta. Si seguim, podem fins i tot arribar als cims de les muntanyes.

Breu historia de l’Obac

Els edificis que veurem aquí formen part de l’antiga lluita entre la Catalunya cristiana i la musulmana durant el segle XI. Aquestes construccions van tenir dues missions: protegir-la dels atacs musulmans i administrar-la. Va ser tan important que dona nom a tota la serra (Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac).

L’Obac Vell neix com a torre militar però durant el segle XII un pagès de la família Ubach, qui fugia d’una ràtzia, s’hi podrà instal·lar amb el permis dels castlàs de Terrassa, qui són els autèntics caps de la zona. Com el front de guerra amb els musulmans s’allunya, l’estabilitat permet anar ampliant fins a convertir-se en un mas.

Arribem al segle XVIII. Entre aliances i prosperitat pels conreus vitivinícoles, la família Ubach decideix fer un mas més gran i modern on elaborar-hi a més vins i aiguardents (de gran demanda dins del comerç internacional i sobretot amb les amèriques). Així doncs, la família es va moure a la Casa Nova de l’Obac que hem pogut veure a l’inici de l’excursió.

A més, l’edifici de l’Obac Vell va tenir mal final: el 1836 va ser incendiat per tropes carlines per no respondre al pagament d’una penyora i com a càstig cap a la família. Avui, però, ens arriba lleugerament restaurat.

Altres articles que et poden interessar

Activitats prop de Barcelona i voltants:

Activitats amb nens:

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s