Santa Maria de Gualter: l’esquelet d’una esglèsia i un claustre

Una esglèsia molt original dins de la Noguera que es pot visitar

Temps mig de la activitat1 hora
Franja de temps ocupatMig dia
Temps aproximat des de Barcelona01:38 h
Ideal para: amants de la historia, dels monestirs, dels llocs abandonats, de la Edat Mitja

Ens agrada visitar llocs amb història i, si són originals, millor. Avui us proposem una escapada per a conèixer un d’aquests indrets que ens acosten la historia de la Catalunya medieval i que ens permeten veure un lloc amb una màgia especial. Es tracta de la antiga esglèsia de Santa Maria de Gualter: una esglèsia semi-abandonada.

Per què semi-abandonada? Doncs perquè, si ens basem amb com és avui, no podem parlar d’una instal·lació abandonada que va caient amb el temps. Però si mirem enrere sí que ho podriem dir, tot i que ho hauriem de fer amb la boca petita, ja que va ser utilitzada per a d’altres coses: granja, estable, magatzem, polvorí per a deixar armes…

Però anem tram a tram. Avui el que veiem aquí és una esglesia on les voltes romàniques encara es mantenen dretes, però tot el sostre i part de les parets han desaparegut. Un esquelet, vaja. També hi trobem un bon tram d’un claustre románic, el qual també bé mereix una visita.

Parlant de la visita, aquesta visita es pot fer lliure o guiada. Nosaltres vam preferir fer-la guiada i en vam ser molt contents, ja que les explicacions que el guía (en Jordi) ens va donar ens van permetre pensar en el passat d’aquell indret i contextualitzar-ho amb els moments que s’hi havien viscut. Si, en canvi, vols fer-la lliure, gairebé veuràs el mateix que veus des de fora. Nosaltres recomanem la guiada per entendre del tot el que s’està veient.

Una mica d’història de Santa Maria de Gualter

En ple segle X, la reconquesta de la península per part dels cristians anava movent el front de guerra. Com ja hem explicat en d’altres articles, poca gent estava disposada a fer vida en un territori de constant guerra entre dues cultures, cosa que dificultava prendre el control de les terres guanyades als àrabs.

Per estimular la repoblació, els reis van decidir donar privilegis als ciutadans que es movien a aquestes terres així com dotar de control administratiu el territori, ja fos mitjançant castells o monestirs. Avui ens trobem en un exemple d’aquest darrer cas: unes terres cedides a monjos per a exercir el control i l’administració de la zona.

Malgrat això, el monestir mai va arribar a assolir massa èxit, sempre sent una comunitat religiosa reduida. Tot i això, és un dels edificis religiosos més grans que trobem per aquestes terres. L’any 1593 va deixar d’exercir aquestes funcions i va ser abandonat.  

I, com molts d’altres llocs, quan algú abanadona unes instal·lacions, d’altres hi fan nous usos. Granja, magatzem, espai privat per a cases, etc. El claustre i l’esglèsia van anar passant els anys, deteriorant-se fins arribar a la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta guerra, entre d’altres usos, va ser un polvorí on l’excèrcit republicà hi va guardar municions.

I, com a paradoxa, el front d’una guerra el va crear, i el front d’una altra guerra el va destruir. Amb l’avenç del bàndol nacional, els republicans van optar per fer volar la munició (i també el sostre i parets de l’esglèsia). Si no fos per la fortalesa de les seves parets i columnes, no n’hagues quedat res. Afortunadament per als turistes d’avui no va ser així i ho podem visitar.

En què consisteix la visita al monestir

La visita lliure, simplement significa poder accedir a l’interior de l’esglèsia com a tal i ascendir per la passarela que ens condueix al terrat. Si no s’agafa entrada, es pot veure l’interior des de la porta principal barrada i es pot accedir a l’antic claustre lliurement. En si, doncs, malgrat que el preu d’accés de 2 Euros és molt baix, no aporta molt més que el que es veu des de l’exterior.

En canvi, per 1-2 Euros més (segons si es va sol o en grup), la visita guiada aporta molt més. L’inici es fa al mateix claustre, on el guía ens explica molts detalls que ens passarien desapercebuts sense aquestes explicacions. Entre d’altres, el guia ens posa en els antecedents que més o menys us hem resumit abans, alhora que ens fa fixar en curiositats arquitectòniques d’aquell mateix patí.

Santa Maria de Gualter - claustre
Santa Maria de Gualter – claustre

Un exemple del que es pot veure és que els arcs romànics tenen molt poca decoració, no són com d’altres claustres. El motiu: la ordre que es va instal·lar allà predicava la senzillesa i la concentració… no volien res que distregués la meditació dels monjos!

Posteriorment s’accedeix ja a l’esglesia. Allà ens explica la clau de la ubicació, entre el poble i el riu. La esglèsia és força més gran que les del voltant i això es deu a que allà hi volien donar cabuda a més població i es necessitaria espai suficient. Tanmateix, la esglesia, com tantes d’altres vegades, va ser creada en diferents trams històrics, motiu pel qual veurem uns arcs més “gòtics” (amb una forma més punxaguda) i la majoria més romànics, totalment semicirculars.

La visita conclou a la oficina d’atenció, on el guía ens va explicar més sobre l’entorn i sobre llocs interessants a visitar al voltant. Un video d’uns cinc minuts amb imatges de dron i una explicació final a la part posterior, vora el riu, conclou un recorregut d’una hora.

En resum…

Per tots aquells que els interessa fer quatre fotos i marxar, no cal accedir. Però si realment t’interessa la historia del lloc i entendre per què es va crear, com va evolucionar i com ens ha arribat fins al dia d’avui, val la pena la visita guiada. A més, si et toca en Jordi de guia, veureu que s’hi esforça molt per tal que tothom entengui el que està veient.

Nosaltres anavem amb nens petits i, la veritat, ben aviat es van desentendre de les explicacions i es van posar a jugar. No és una visita adaptada a ells, però poden campar per allà mentre tu compagines aquesta eterna vigilancia de pare/mare amb l’explicació del guia.

Altres articles que et poden interessar

Altres articles propers a Gualter:

Altres articles vinculats amb la història:

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s