De l’Escala a Sant Martí d’Empúries: camí de ronda

Una passejada molt fàcil i apte per a tots resseguint la platja

Temps mig de la activitat2:00 hores
Franja de temps ocupatMig dia
Temps aproximat des de Barcelona1:40 hores
Ideal per a: excursions fàcils, amb nens, amb gossos, història antiga, platges

Ens trobem per la zona de l’Escala, amb nens, gos o gent que no vol grans reptes físics? Doncs aquesta és una molt bona opció per caminar al costat de paisatges amb encant i rodejats de la historia més antiga de Catalunya com pot ser les ruïnes d’Empúries.

La ruta es pot fer més curta o més llarga depenent del que busquem o del nostre estat físic. Bàsicament, el camí de ronda era l’antiga ruta des d’on els carabiners vigilaven el contraban a tota la zona litoral catalana. Moltes parts d’aquest camí ja venien d’èpoques anteriors, fins i tot romanes, mentre que d’altres van ser adaptades. Actualment no es conserva tot, ja que l’explotació del litoral va eliminar gran part, però en els darrers anys s’ha fet un esforç per recuperar-lo (a més, a la gent li agrada i això sempre són visites pel poble).

Des de viviraventuras ja us vam aportar d’altres articles del camí de ronda en d’altres parts del litoral català, però si voleu podeu accedir-hi a través d’aquests links.

Tornant a l’article, el que avui us proposem es un camí d’uns 2,8 km d’anada (5,6 d’anada i tornada) a peu que, si ho féssim sense distreure’ns, duraria uns 30 minuts (1h d’anada i tornada). És molt pla i es troba totalment asfaltat. Ja us avancem que haureu de contar més temps, perquè el que veureu es tant bonic que és difícil no parar a contemplar-ho.

Si voleu es pot dinar de pícnic en una zona adaptada a la porta de Sant Martí d’Empúries. Nosaltres, al anar amb nens i gos, vam optar per això. A més, la zona de pícnic té un parc infantil, de manera que va ser, se’ns dubte, la millor opció. Si us moveu amb nens més grans o sense nens ni gos, sempre podeu optar per dinar als restaurants de Sant Martí d’Empúries, però segons quina data sigui més val que reserveu primer ja que estaven plens.

On aparcar i on començar

Podeu aparcar i començar des d’on vulgueu, i fer-lo de sud a nord o de nord a sud. Però si voleu repetir la nostra experiència, us recomanem aparcar a l’Aparcament Rec del Molí (o directament al LIDL) de l’Escala.

Des d’allà, en direcció mar, veureu un caminet que travessa un petit pont de fusta peatonal. Seguiu-lo i ben aviat us trobareu al camí de ronda. Allà heu de girar a l’esquerra i, simplement, seguir tot el camí fins a l’arribada a Sant Martí d’Empúries. La tornada és simplement refer el camí d’anada en sentit contrari.

Què trobarem en el camí de ronda cap a Sant Martí d’Empúries?

Doncs moltes coses, sincerament. Només començar podrem veure un camí ben asfaltat de manera que podem anar amb cotxet de nens, bicicletes infantils o d’altres útils típics que tinguem en aquell moment. A la nostra dreta quedarà la platja del Rec, una zona apta per a banyar-nos si fa bon temps.

Abans de passar a la següent platja passarem per una gran duna, de concepció en certa manera artificial, ja que es van reintroduir a principis del segle XX. Allà hi trobarem grans vistes del golf de Roses i fins i tot un búnker de la Guerra Civil.

Seguim caminant i passarem a veure la platja de les muscleres, mentre que a la nostra esquerra comencem a veure les ruïnes d’Empúries, unes increïbles ruïnes de l’arribada dels grecs a les costes catalanes. Us n’expliquem molts més detalls en aquest article sobre les ruïnes d’Empúries.

No podrem accedir sense pagar entrada, però si volem veure una altra ruïna grega podem anar al moll grec, que ens quedarà a la nostra dreta si seguim caminant, just abans d’arribar a la platja de Sant Martí. A la nostra esquerra ben aviat veurem la zona de pícnic i el parc infantil. També disposa de pàrquing, per si voleu fer alguna estratègia per caminar la meitat (no cal).

Si feu la pujada, ben aviat entrareu a Sant Martí d’Empúries, un poble molt petit però de gran encant. Aquí, a part de l’oferta d’hostaleria i turisme, trobareu una bonica església medieval d’estil romànic, uns carrers “instagramers” i les muralles medievals de la ciutat. Hem de pensar que viure tant a prop de la platja, fa uns segles, era una temeritat si no et protegies bé. Disposeu de més informació d’aquest poble en d’altres articles sobre pobles amb encant de la zona.

En resum….

És una excursió molt fàcil però molt agraïda. La podeu fer amb cotxet infantil, amb mini-bicicletes infantils, amb gos o simplement en parella. És, en resum, ideal per a tothom i molt recomanable si ens trobem per la zona. I si ho combineu amb la zona de pícnic, teniu mig dia fet que els nens gaudiran segur! I tot barat!

Altres articles que poden interessar-te

Altres articles propers a l’Escala:

Altres activitats amb nens:

Activitats recomanades

Des de viviraventuras us recomanem les següents activitats de la mà de Civitatis:

Entrada a la Fábrica-Museo de anchoas Solés
Visita guiada por las ruinas de Ampurias
Excursión a Cadaqués y Cabo de Creus
Anuncio publicitario

Un comentario en “De l’Escala a Sant Martí d’Empúries: camí de ronda

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s