BALMA DE LES 7 PORTES

Tiempo medio de la actividad1 hora
Franja de tiempo ocupadoMedio día
Tiempo aproximado desde Barcelona1:10 h
Ideal para: niños, adultos, excursiones, aficionados a la historia

En aquest post us presentem una excursió molt facileta pel terme municipal de Casserres, ideal per anar amb nens, inclús pels més petits. No té pràcticament dificultat, ja que es casi com un passeig.

Tenim dues opcions:

La ruta llarga: ruta que surt del mateix nucli de Casserres, passant per zones de cultiu i de bosc, passant pel mirador de les barraques, el roc de la mel o l’alzina dels Cols. Aquesta ruta es pot fer circular i és d’aproximadament 8 km. Si venim des del poble, just a després de les piscines o camp de futbol surt una pista asfaltada, és aquella la que hem d’agafar. La millor manera d’arribar és seguir la ruta del “sender de les Fonts”. Després seguim la pista just a l’encreuament de “La Torreta” i allà girem a la dreta i en el següent encreuament girem a l’esquerra.

La ruta curta: podem anar en cotxe per la ruta asfaltada que acabem de comentar (la que gira a l’esquerra un cop passades les piscines o el camp de futbol), i d’allà seguint la pista. Des d’on deixem el cotxe fins a arribar a la balma són només 5 o 10 minuts caminant sense cap dificultat.

En el següent mapa us marquem tant l’inici de la ruta llarga com el de la curta.

I aquí l’encreuament senyalitzat cap a la pista forestal que porta cap a la balma en 5-10 minuts:

La Balma de les 7 portes també és coneguda com la Balma del Calau. Aquesta construcció aprofita el sortint de la roca. Aquesta balma té 35 metres d’amplada i 12 de fondària, cosa que fa que tot el conjunt de l’habitacle tingui molts metres quadrats aprofitables.

Segons sembla va ser habitada fins a mitjans del segle XX. De les 7 portes, una està tapiada i una altra enfonsada, doncs se’n conserven 5. Conserva una de les restes de parets, murs i distribucions interiors més importants de Catalunya.

La balma es pot visitar, es pot entrar dins les estances. Es conserva bona part de la distribució anterior i ens va sorprendre molt que tota la balma estava comunicada per dins. Sembla que va ser habitada per dues famílies que compartien estances comunes., com el forn i l’estable.

Es conserven espais interiors com el forn de pa, l’estable, les habitacions, etc.

Aquesta balma que va ser utilitzada des del paleolític, també va servir com a presó en època carlina, encara es conserven uns murs i una torre de vigilància. Durant la Guerra Civil va ser desocupada però els propietaris van tornar al 1939 per quedar-s’hi uns quants anys fins que la van abandonar definitivament. Sembla que hi vivia la llevadora que atenia a tota la zona.

En total, el complex arqueològic de la balma és magnífic i es presenta en bon estat de conservació.

Un comentario en “BALMA DE LES 7 PORTES

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s