SAN FELIUET DE SAVASSONA I EL BOSC ENCANTAT

Tiempo medio de la actividad3 horas
Franja de tiempo ocupadoMedio día
Tiempo aproximado desde Barcelona1’5h
Ideal para: niños, adultos, aficionados a la naturaleza, excursionistas

Per a aquesta ruta que us proposem, ens endinsem dins de Les Guilleríes-Savassona. És una ruta molt fàcil, per fer en un matí, de pocs quilòmetres, bastant assequible de fer i a més, és ideal per anar amb nens petits.

Destaquen les gegantesques roques de la zona, amb gravats neolítics, algunes inclús amb més de 7000 anys d’història, on els avantpassats neolítics, ibers i medievals han deixat empremta. Trobarem explicacions amb panels explicatius en cada roca important.

Per això se li diu el Bosc Encantat, ja que és una ruta màgica, envoltada de misteri, sacrificis, rituals funeraris i bruixes. És una ruta ideal per nens, pel fet que estaran entretinguts veient totes les roques que es vagin descobrint pel camí, ple de reptes, i a més no és una ruta llarga ni pesada. Recomanem motxilla de porteig en cas que hi hagi nens molt petits.

Aquesta ruta, a part dels nens, podem dir que és ideal per molta gent. És ideal pels amants de l’escalada, els amants de l’arqueologia, pels que els encanten les bones vistes, pels que volen escapar del bullici, pels que els agraden les rutes fàcils i pels que volen veure disfrutar als amics de quatre potes.

Que pot fallar d’aquest pla? Doncs a nosaltres no ens va fallar res. Així que ja sabeu, és una bona excursió si us trobeu per la zona, ja que no és gaire coneguda.

On està?

La ruta podem fer-la de dues maneres, la curta i la llarga.

La llarga és una ruta d’uns 6 quilòmetres aproximadament, que surt des del poble de Tavèrnoles. Just al mateix poble podrem veure l’església romànica de Sant Esteve de Tavèrnoles, del segle XI, una de les esglésies millor conservades d’Osona.

El camí continua seguint les indicacions de “Sant Feliuet”, marcades en blanc i groc. El camí es va endinsant pel bosc, fins que una mica després de la gran corba veurem que el camí es fa més ample i aquest va directament fins al Pla de Savassona. Just allà passada la corba que hem comentat, és on trobem l’aparcament si volem fer la ruta curta.

La ruta curta, d’uns 2 km es pot aparcar directament a l’aparcament que al Google Maps surt com a “Pàrquing Savassona i Sant Feliuet” (coordenades: 41.95649308388821,2.3405037550763286). Al final de l’aparcament veurem que surt un caminet, i allà trobem un mapa indicant que ens trobarem a la ruta.

Continuem pel caminet i uns metres més endavant veurem que el camí s’ajunta amb la ruta llarga que ve des de Tavèrnoles.

Una vegada els dos camins s’ajunten, arribem caminant al Pla de Savassona. Nosaltres, pel camí ens vam trobar algunes vaques, així que ja podreu imaginar l’emoció dels petits de la casa.

Que ens trobarem en aquesta ruta del bosc encantat?

Trobarem un camí agradable amb molta ombra, prats verds, bosc i potser fins i tot, les vaques. Si anem amb gos, tindrem que lligar-lo en alguns punts, però la ruta també és agradable amb ells.

Però la gràcia d’aquesta ruta és que també trobarem pedres amb gravats de diverses èpoques, roques descomunals que creen camins per entremig i inclús una ermita romànica, la de Sant Feliu de Savassona. Us mencionem el més important que trobareu en aquesta ruta:

Pedra del Sacrifici:

Té un pes aproximat de 400 tones. Aquí s’han trobat enterraments en sepulcres de fosa, amb ceràmica i eines, i ossos datats del 2350 a.C.. Aquí es realitzaven sacrificis d’humans i d’animals, amb la sang caient per la roca. D’aquí el seu nom. Els dos sepulcres amb esquelets que s’han trobat estan al Museu Episcopal de Vic.

Sant Feliuet de Savassona:

Al costat de la Pedra del Sacrifici trobem un camí que es desvia a la dreta. Per allà passa un camí que puja, a través d’una escala medieval, que s’enfila a l’abric d’una balma. La pujada sembla forta des d’abaix, però realment no ho és tant. Es fa en menys de 10 minuts i el desnivell és d’uns 70 metres. No es fa pesat, no obstant, s’ha de vigilar amb els nens petits perquè el penya-segat no té protecció.

A dalt de tot hi trobem una petita església romànica, datada del 1035, la de Sant Feliuet de Savassona, amb unes vistes espectaculars de l’espai  natural de les Guilleries.

L’església, d’una sola nau i àbside rectangular, va ser edificada on hi havia un poblat iber.

Al voltant de l’ermita trobem tombes antropomorfes, i algunes roques amb gravats.

El Dau:

baixant de Sant Feliuet, girem a l’esquerra i ens trobem amb una gran roca en forma de cub tombat, el Dau. Aquesta gran roca freqüentement és concorreguda per practicants de l’escalada (bouldering).

La Pedra de les Bruixes:

Si seguim endavant, de seguida ens toparem amb la Pedra de les Bruixes, amb gravats a la roca en forma de creu, segurament de l’Edat de Bronze, encara que sembla que hi han gravats posteriors, per això la datació no es precisa i es situa entre l’època neolítica i la medieval.

Pedra de l’Home:

seguint el corriol arribem a la Pedra de l’Home. Aquí també ens topem amb molts gravats, entre ells el d’una figura d’homínid que es veu perfectament. Aquests gravats són dels més antics, del Pla, i daten de l’edat de Bronze.

Per tornar, simplement hem de desfer el camí. Per la part del darrere del Castell de Savassona trobarem un petit corriol que ens porta fins a la balma de la Baronessa, per si ens hi volem acostar.

Un comentario en “SAN FELIUET DE SAVASSONA I EL BOSC ENCANTAT

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s