Aeròdrom de Sabadell: portes obertes i opinions

Una sortida ideal per a nens i adults, rodejats d’avions mítics

Tiempo medio de la actividad20 minutos
Franja de tiempo ocupadoMedio día
Tiempo aproximado desde Barcelona30 min
Ideal para: amantes de los aviones industria, historia, especial niños

Diuen que la única diferencia entre un adult i un nen és que el primer té joguines més cares. Doncs aquí es compleix del tot. L’aeròdrom no deixa de ser un aeroport en petit, des d’on aeronaus particulars i d’empreses operen de manera habitual o bé s’hi troben de pas. En el cas del de Sabadell, trobem que molts serveis i empreses parteixen habitualment d’aquí: trobem els exemples dels helicòpters de Mossos d’Esquadra o del RACC.

La seva ubicació, propera i ben comunicada amb Barcelona, així com bastant enmig del territori català, fan d’aquest aeroport una bona opció on instalar-s’hi. Però per a la majoria de mortals, que no disposem de cap avioneta o helicòpter privat, aquestes instal·lacions ens importen ben poc o gens. Així que l’aerodrom ens obre les portes i tracta d’acostar-nos aquesta activitat al públic en general. I ens encanta.

Cada quan hi ha portes obertes?

La Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya organitza aquestes portes obertes el tercer diumenge de cada mes. L’accés es lliure.

Dins de l’aèrodrom també hi ha el Museu Aeronàutic de Catalunya. Si vols accedir aquell dia, sí que es recomanable fer la compra amb antelació. En el nostre cas, no vam comprar entrades al museu ja que anàvem amb nens massa petits per entendre la historia d’aquells avions. D’altra banda, aquest es pot visitar fora de les jornades obertes i fins i tot és més barat (la entrada costa uns 7 Euros).

Com arribar a l’aeroport de Sabadell

L’aeroport es troba a les afores de Sabadell, ubicat molt proper a l’Ikea (per fer-nos una idea). Suposem que també es pot anar en algun transport públic, però normalment quasi tots anirem en el nostre cotxe.

El dia de portes obertes és un dia especial i hi va molta gent, de manera que, si no vas d’hora, et tocarà aparcar per la carretera o en un parking de sorra que queda a una certa distància. Nosaltres vam anar molt d’hora, abans de les 9, i vam aconseguir aparcar en el parking més proper, però quan vam marxar vam veure el parking de terra i tampoc està tant lluny (passejada d’uns 15 minuts).

En el mateix aeròdrom trobareu un servei de bar/restaurant, per si aneu amb gana. Es curiós estar a la terrassa, prenen-te algo mentre vas veient aterrar o sortir avionetes des de la pista del aeròdrom.

Què es fa durant la jornada de portes obertes de l’aeròdrom

Un cop superem la porta d’accés, passem a la part de pista enfront d’uns hangars, on també hi trobarem activitats interessants. Però no ens avancem: a l’exterior, diferents avions clàssics es troben aturats rodejats per un perímetre de tanca però molt estreta. La sensació és que pots veure aquelles joies voladores de ben a prop. És més, en alguns casos, fins i tot hi pots pujar.

Allà hi trobem avions de totes les èpoques: avions republicans, avions dels anys 50-60 i fins i tot posteriors. Pel que veiem en d’altres fotos, aquests van canviant, no sempre semblen els mateixos. També veurem helicòpters. En el nostre cas, un helicòpter del cos de Mossos d’Esquadra, però no s’hi podia accedir.

Els hangars són un altre punt interessant de les jornades. Allà hi trobarem exemples dels primers avions, o part del que resta. També veurem avionetes d’altres èpoques o motors i hèlix aïllats. Però l’hangar ofereix activitats concretes: des de petites exposicions a taules on els petits poden dibuixar i jugar, sempre vinculat als avions o helicòpters.

Però als nostres petits això no és el que més els va agradar: dos avions de fusta a pedals estaven a lliure disposició per la zona d’exposició i ells volien pilotar-los. Ells i tots els nens petits, de manera que hi ha una mica de cua i una mica de caos per poder saber quan et toca i també posar seny per no ocupar-lo massa a estona.

Un gran camió de bombers també ens recordava que a l’aeròdrom hi ha diversos riscs que s’han de tenir presents. Però els petits el que volen es veure i tocar el camió de bombers, que sempre agrada!

Quan ja es donava per vista la exposició fixe, de cop van començar la exhibició. Tots apinyats al voltant de la tanca que delimitava la zona de lliure accés amb la pista, vam poder veure com començaven a arribar models històrics i aterrar davant nostre. N’hi havia molts i alguns d’ells espectaculars. Especialment ens va agradar un T-6 platejat que feia un soroll atronador.

Nosaltres vam fer la visita en èpoques nadalenques, de manera que el Pare Noel va decidir arribar en avioneta, recollir les cartes dels menuts i marxar en aquesta avioneta tot saludant als infants mentre l’avió s’enlairava. Els nostres van quedar encantats.

En resum…

És una activitat molt interessant i que serveix per apropar-nos el món de l’aviació als que ens queda una mica més lluny. A més, és gratuïta, de manera que agraïm de tot cor l’esforç de la organització per fer-nos aquests dies tan màgics, sobretot per als més menuts, però també per aquells fans de la historia i de l’aeronàutica.

No obtindrem grans dades sobre qui va construir aquell avió, a quina guerra va participar o en quin entorn econòmic va haver de conviure. No ens ensenyaran com funciona o quin cost té. Tampoc visitarem en profunditat les instal·lacions. Però veurem una visió global del conjunt i escoltarem aquells sorollosos motors que un dia van sobrevolar en manada els nostres cels.

Altres articles que et poden interessar

Altres articles per fer activitats amb nens:

Altres articles sobre turisme industrial:

Altres articles propers a l’aeròdrom:

Un comentario en “Aeròdrom de Sabadell: portes obertes i opinions

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s